Határtalanul

Én és az osztályom nagyon örültünk, mikor megtudtuk, hogy a Határtalanul Program keretein belül, a mi egész évfolyamunk együtt Szlovákiába utazik. Nemcsak azért mert ilyen hosszú közös kirándulásunk nem volt az osztállyal, főleg nem külföldre. Hanem azért is, mert nekünk év elején vannak az osztálykirándulások, így év végén nem nagyon megyünk sehova. Ez alkalommal pedig a program keretein belül év végén is volt erre lehetőség.

A három nap alatt sok élményben volt részünk. Kastélyokat, múzeumokat látogattunk, de templomokban is jártunk és megtekintettünk néhány természeti kincset is.

Egyik személyes kedvencem az első nap folyamán meglátogatott Borsi kastély volt. Amely nem csak szép volt, de kortárs, interaktív bemutatótere segítségével nagyon gyorsan ellehetett merülni II. Rákóczi Ferenc életében. Másik kedvenc programom a keddi nap folyamán meglátogatott jégbarlang volt. Igaz, a barlang hideg volt, és a bejárathoz kellet egy kicsit sétálni, de a látvány mindenki számára lenyűgöző volt. Kassán, II. Rákóczi Ferenc törökországi lakásának élethű mását is meglátogattuk a harmadik napom, ami szintén az egyik kedvenc programom volt. Nagyon tetszett a kiállítás illetve az ott található korabeli fegyverek.

 A három nap folyamán még ellátogattunk többek között, a kassai dómba, az eperjesi római katolikus templomba, a tőketerebesi Andrássy kastélyba, emellett pedig találkoztunk a Szepsi testvériskolában tanulókkal is. Összességében, nagyon jó kirándulás volt, és nagyon jó élmény marad.
(Pataki Anna Miléna)

Az előző héten lehetőségem volt eljutni Szlovákiába három napra az évfolyamommal. A buszút hosszú volt, de annál élvezetesebb. Jókat beszélgettünk és játszottunk.

Miután megérkeztünk Szlovákiába ellátogattunk a borsi kastélyba, ahol Rákóczi fejedelem született. Itt körüljártuk a kastélyt egy idegenvezetővel és megnéztünk egy 360fokos kisfilmet az itteni várakról. Ezután megnéztük az Andrássy kastélyt, ahol szintén kaptunk idegenvezetést a kertben pedig egy interaktív játék kereteiben, – ahol a kertben elhelyezett táblákat kellet leszkennelni – többet megtudtunk az itteni életről. Aztán elmentünk a szállásra, ahol a szobák elfoglalása után játszottunk beszélgettünk és nagy nehezen, végre lefeküdtünk.

A második napon elutaztunk Eperjesre, ahol megnéztük a várost utána pedig elmentünk Lőcsére, ahol ellátogattunk egy kiállításra aztán pedig megnéztük a közeli templomot, ami hatalmas élmény volt. A szepesi vár is nagyon tetszett. Ezek után elindultunk a Dobsinai-jégbarlanghoz. A barlang a hegy tetején volt ezért fel kellett mászni oda, de teljesen megérte, hiszen a barlang gyönyörű földöntúli élmény volt. Ezután visszamentünk a szállásra közben mindenki nagy örömére megálltunk egy boltban, ahol mindenki bevásárolt. A szálláson számháborúztunk aztán mindenki ment aludni kipihenni a fáradalmakat.

A harmadik nap elmentünk Kassára a rodostói ház rekonstrukciójába, ami azt a házat mintázza, ahol Rákóczi fejedelem meghalt. Ezután megnéztük a Szent Erzsébet székesegyházat, ahol szerencsére kaptunk idegenvezetést. Itt megnéztük Rákóczi sírját, ahol a fejedelem mellkasa van eltemetve, anyja mellé. Aztán ellátogatunk Szepsibe a testvériskolánkhoz, ahol körbevezettek minket, és bemutatták az iskolát. Ezek után pedig elindultunk hazafelé. Összefoglalva hatalmas élmény volt ez a Szlovákiai kirándulás.
(Kádár Máté)