AktuálisÁltalános iskola

Határtalanul kirándultak határainkon túl, a hetedikesek

2024. május 5-én reggel hétkor indult a kis csapatunk „Szent László királyunk lába nyomában”. 65 fő diák és 6 fő kisérőtanár vett részt a négynapos kiránduláson. Erdélyben nagy királyunk emlékezetét idéztük fel, több más magyar emlék mellett.

Első nap bejártuk Nagyváradot, a várban, a Szent László templomban, a Püspöki Palota kertjében, Nagyboldogasszony templomban kerestük a régmúlt emlékeit. Kolozsváron szálltunk meg. Este pedig egy hatalmas élményben volt részünk. A kolozsvári magyar közösséggel egy közös misén vettünk részt. Távol otthonunktól, magyar nyelven, magyarokkal közösen éltük meg a hit erejét, Mátyás király szobrának árnyékában.

Másnap Tordán a sóbarlangba tágra nyílt szemekkel néztük, a természet erejét. Amerre néztünk mindenütt só és só… A barlang hatalmas játszóterében a tiszta levegő jótékony hatása járta át a tüdőnket. Alig akartunk a helytől megválni. Ebéd előtt egy kis túra a hasadékban. De igyekeznünk kellett a magyar közösséghez, akik ebéddel vártak minket. Utána a méhészkedés rejtelmeibe tekinthettünk be, mézkóstolóval egybekötve. Helyi recept alapján mézespogácsát készítettünk. Szeretettel gondolunk vissza ezekre a pillanatokra.

Kedden reggel Torockó magyar nevezetességeit látogattuk meg. 1848-as emlékműnél énekeltünk, hőseinkre emlékezve. Majd a malomban őröltünk. Az Unitárius templomban imádkoztunk. Egy kis irodalom következett Nagyenyed két fűzfája. A programot Gyulafehérváron zártuk. Este Activity és kvízjáték várta a gyerekeket.

A zárónapon testvériskolánkba látogattunk el (Nagykároly, Szatmárnémeti). A szeretet járta át a találkozást. A kis magyar közösségek tárt karokkal vártak minket. Ígéretet kaptunk egy iskolánkban tartandó közös focimeccsre. Már alig várjuk!

„Szent László királyunk, rólad szól az ének,

hőstetteid zengik mindenütt a végek.

Cserhalmi csatában magyar lányt mentettél,

kunokkal harcoltál, soha nem vesztettél.”

Köszönettel a 7. évfolyam