AktuálisÁltalános iskolaBüszkeségeinkEgyéb kategóriaHagyományaink, ünnepeinkKözösségi életKultúraMűvészetProgramjainkVersenyek

„Bodzavirágból, bodzavirágból…”

…csendült fel Nemes Nagy Ágnes megzenésített verse a 3-4. osztályos gyerekektől.

 „…a gyerekek a kultúrának is a legjavát érdemlik”, ezzel a gondolattal  indult útjára iskolánkban, 2012-ben  a „Bodzavirág” címet viselő versmondó verseny. Néhány év kihagyás után, idén 9.alkalommal rendeztük meg egyházmegyei és vármegyei alsós kisdiákoknak, melyre lelkesen készültek iskolánk tanítói és zenetanárai , akik az éneklő ifjúságot koordinálták.

 A korábbi évekhez hasonlóan idén is szép számban érkeztek iskolánkba a gyerekek, hogy megmutassák a versmondás iránti rajongásukat. Négy korcsoportban, 22 iskola közel 100 tanulója tette emlékezetessé számunkra is ezt a szép délutánt. Örömünkre szolgált, hogy iskolánk fenntartója képviseletében Némethné Székely Julianna Egyhàzmegyei Katolikus lskolàk Főhatósàgának tanfelügyeleti igazgatója is megtisztelt bennünket ezen a versenyen.

Egyre nagyobb értéknek tekinthetjük, ha egy gyermek sok elfoglaltsága, iskolai feladatai, a modern kor kísértései mellett időt szentel arra, hogy értelmezze, megtanulja -jelen esetben -egy kortárs költő alkotását. Kitartás, türelem kell ahhoz, hogy a kiválasztott költeménnyel ki lehessen állni a zsűri, a közönség elé. Ebben az évben is szakértő zsűri hallgatta meg a versmondókat, majd hozta meg a döntését. Minden korcsoportban az 1. helyezett, az oklevél, a könyvjutalom mellett meglepetés ajándékban is részesült.

A zsűri tagjai

1.évfolyam/1.korcsoport

A zsűri elnöke:Máté Csabáné Orosz Beáta, a Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda magyartanára, munkaközösség vezetője

Kemecseiné Rusz Eleonóra, az Apáczai Csere János Általános Iskola tanítónője

Tarcsáné Babály Orsolya, a  Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézményének tanítónője

2.évfolyam/2.korcsoport

A zsűri elnöke: Csájiné Knézics Anikó, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezető tanítója,   Németh László- díjas mesterpedagógus, tankönyvszerző  

Földesi Rita,a Kodály Zoltán Általános Iskola tanára

Zsohár Zsófia negyedéves hittanár-nevelőtanár szakos hallgató,a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola HÖK alelnöke

3.évfolyam/3.korcsoport

A zsűri elnöke: Némethné Székely Julianna, EKIF tanfelügyeleti igazgató

Lakatos Marianna, a nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskola hittanára

Turjanica János,a nyíregyházi Görögkatolikus Papnevelő Intézet  másodéves papnövendéke

4.évfolyam/4.korcsoport

A zsűri elnöke:Dr. Bihari Albertné, a  a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár nyugalmazott főkönyvtárosa, igazgatóhelyettese,a gyermekrészleg csoportvezetője, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület alapító titkára,az Olvasókör elnöke

Lipők Lászlóné,a  Móricz Zsigmond Általános Iskola Kertvárosi Tagintézményének tanítónője

Simon Tamásné, a Jókai Mór Református Általános Iskola tanítónője.

Az eredmények ITT olvashatók .

Díszvendégünk egyik korábbi  nyilatkozatában azt mondta:”A versmondó versenyeken hallott művek  nagy hatással szoktak lenni a tanulókra a következő vers kiválasztásnál. „

Ebben bízva, hogy az itt elhangzott versek valóban olyan impulzussal voltak a gyerekekre, számunkra is erőt adnak  a következő versmondó verseny megszervezéséhez.

Szeretettel visszavárunk a jövő tanévben is minden verskedvelő gyermeket, felnőttet.

A verseny indulásakor elképzeléseink között szerepelt, hogy a zsűri díszvendége egy ma élő költőnk, vagy legalábbis verset kedvelő ember legyen. Ebben az évben a 2019-ben nálunk járt Erdős Virág József Attila –díjas költő javaslatára Csájiné Knézics Anikót köszönthettük körünkben.

Az ő gondolatatit is olvashatjuk erről a versenyről.

Gondolatok a Bodzavirág versmondó versenyről Csájiné Knézics Anikó tollából

Félek a játszani nem tudó emberektől és mindig azon leszek, hogy az emberek játékos kedve el ne lankadjon, hogy azok a szűkös életföltételek, melyek a játék kedvét és lehetőségét szegik, megszűnjenek.” – írta József Attila egy levélben.

Igen, a vers: játék, benne van jókedvünk, kíváncsiságunk, boldogságunk és szomorúságunk is. Segít megérteni az érzéseinket, néha helyettünk is beszél, segít értékelni, elemezni életünk egy-egy történését. A versek hozzásegítenek a kreativitás, az empátia és a nyitott gondolkodás képességéhez is. Egyszóval egyfajta varázslat, aminek részesei lehetünk/ lehettünk.

Napsütéses tavaszi kora délután, szinte már nyári meleg, ünneplőbe öltözött, kíváncsi, de kissé feszült versenyzők, izgatott tanítók, bátorító szülők, és természetesen nagyon kedves, segítőkész, mosolygós szervezők, akik a házigazdái is voltak a versenynek. Ezekkel az érzésekkel átitatott pillanatkép fogadott, amikor beléptem a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskolába.

A „Bodzavirág” versmondó versenyt idén kilencedik alkalommal szervezte meg – ezúttal egyházmegyei és megyei szinten – a verseny megálmodója: Tóthné Kolocsán Ildikó tanítónő és lelkes munkatársai. 

Közel 100 diák négy korcsoportban mérte össze tehetségét. A verseny célja nem csupán az volt, hogy az alsó tagozatos diákok verseket mondjanak, hanem az is, hogy közelebb kerüljenek a kortárs irodalomhoz, a játékos vetélkedéshez, valamint megismerjék a generációjuk szókincsét, nyelvezetét. 

A verseny a gimnázium épületének impozáns díszterem-kápolnájában nyitóünnepséggel kezdődött, melyen hagyományosan felcsendült Balázs Árpád: Bodzavirág című műve, az általános iskola énekkarának előadásában. Mint megtudhattuk minden évben más- más díszvendége van ennek a rendezvénynek. Itt járt már Pregitzer Fruzsina, Jászai Mari-díjas színésznő, Erdős Virág költő, Finy Petra és Nyulász Péter kortárs magyar írók.

Igazán nagy megtiszteltetés, és büszkeség számomra, hogy ebben az évben én lehettem a díszvendég.

 Az ünnepélyes megnyitó után a versenyzők a kísérőkkel és a szervezőkkel elvonultak a verseny helyszíneire, ahol elhangozhattak a versek.

A verseny helyszínéül gondosan feldíszített, tágas, igényesen berendezett osztálytermek szolgáltak. A felkészítő tanítók és szüleik biztatták, bátorították a versenyzőket a verseny megkezdése előtt, majd a tantermekben elkezdődött a verseny. 

Én a 2. osztályosoknál zsűriztem, ahol igazán tehetséges, jól felkészült tanulóktól hallhattunk szebbnél-szebb verseket. A szavalatok után minden résztvevő kapott egy emléklapot, ami bízom benne, hogy kedves emlékként sok –sok évig eszükbe juttatja ezt a szép napot és a versenyt.

Amíg a szakértő zsűri meghozta döntését, addig jóízű aprósütemények, ízletes falatok és friss bodzaszörp várta a kis versenyzőket, felkészítőket és a szülőket. Igazi különlegességként a döntéshozatal idejére a versenyző diákokat játszóház várta, és kézműves-foglalkozásokon is részt vehettek, ha kedvük volt.

Úgy gondolom, hogy sikerült zavartalan, közvetlen légkört és családias hangulatot teremteniük a szervezőknek, hogy a gyerekek, szüleik és a felkészítő tanárok is kellemesen érezzék magukat.

Az eredményhirdetésre ismét a díszteremben gyűltünk össze, ahol évfolyamonként kerültek kihirdetésre a helyezések. Az első három legjobb versenyzőn kívül különdíjasokat is választottunk. A győztesek nemcsak elismerő oklevélben, hanem értékes, színvonalas könyvjutalomban is részesültek.

Az ünnepség zárásaként én magam adhattam át a vándordíjat, amit ebben az évben – egyhangú döntéssel – a szervezők, a házigazdák nyertek meg. Gratulálok nekik!

Hálás vagyok, hogy részese lehettem ennek a színvonalas versenynek, köszönöm a szervezők kifogástalan munkáját, a tanító kollégák meleg szeretetét, és hogy bepillantást nyerhettem – mégha kis időre is – az iskolájuk értékrendszerébe.

Bízom benne, hogy még sok generáció fiatal kisiskolás tagjainak lesz lehetősége, hogy tehetségüket ezen a versenyen megmutathassák.

Tóthné Kolocsán Ildikó és Ecsediné Hajnal Adrienn