AktuálisBüszkeségeinkGimnáziumKultúraVersenyek

Sprichst Du Deutsch?

A Deutsche Telekom IT Solutions a magyarországi telephelyein működő felsőoktatási intézményekkel, vagyis a Budapesti, a Szegedi, a Pécsi Tudományegyetem, valamint a Debreceni Egyetem Germanisztika Intézetével közösen szervezte meg a ’Sprichst Du Deutsch?’ német nyelvi versenyét. A 3 fordulót felölelő megmérettetésen a középiskolák 10-12. osztályos tanulói vehettek részt.
A 2018 óta egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, regionális országos német nyelvi versenyen idén több mint 1400 diák, közöttük iskolánk 12 tanulója is benevezett. Az első próbatétel – egy 50 pontos online nyelvtani feladatsor megoldása – után Kiss Hunor Zsolt, iskolánk 10.a osztályos tanulója jutott tovább a 2. fordulóba.

Hunornak a döntőben, az általa választott témája, a Fenntarthatóság volt. Erről tartott 10 perces német nyelvű prezentációt a hallgatóságnak.

Minden régióban a legjobb 25 versenyző feladata itt már egy 230-250 szavas fogalmazás megírása volt a „Deutsch ist dein Trumpf. Neue Türen öffnen sich für diejenigen, die Deutsch sprechen.” címmel. A döntőbe minden csoportból a 10 legjobb versenyző kerülhetett.

2024. április 16-án került sor a debreceni megmérettetésre a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézetében.
A résztvevőket a zsűri két jeles tagja: a Németországi Szövetségi Köztársaság Nagykövetségéről érkezett Hodosiné Márton Krisztina – Tudományos, környezetvédelmi és agrárreferens, valamint

Dr. Grunda Marcell – DE BTK, egyetemi adjunktusa, a Germanisztikai Intézet
intézetigazgató helyettese köszöntötte.

Felkészítő tanár: Aranyosiné Kovács Mária

Szeretettel gratulálunk az eredményes munkához.