AktuálisÁltalános iskolaEgyéb kategóriaKözösségi életProgramjaink

Amire minden gyerek vágyik – Látogatás a LEGO – gyárban

Igen régen vágytunk már arra, hogy részt vehessünk egy vezetett túrán a nyíregyházi LEGO-gyárban. A hatalmas kertbe érve rögtön ámulatba estünk – egy életnagyságú szarvasmarha állt a réten, nem messze tőle pulikutya gulyással és fortyogó gulyáslevessel, és persze nem hagytuk ki a fotózkodást a padon ülő LEGO-emberrel sem, akinek lyukas a zoknija.

Az épületbe lépve amerre a szem ellátott, mindenhol LEGO: terepasztal, életnagyságú rajzfilmkarakterek LEGÓ-ból, szín szerint válogatott építőkockák, plexi figurák teletöltve LEGO-elemekkel, a falon LEGO képek.

A gyár látogatása során megnéztük a gyártósort, ahol meghatározott színű és formájú elemeket köptek ki magukból a gépek, itt hosszú percekig, áhítattal bámultuk a hihetetlen sebességgel készülő alkatrészeket. A gyártás automatikusan működik. Egy másik munkaállomáson viszont fontos az emberi munka: itt már az összeszerelt LEGO-figurákat ellenőrizték éppen, hogy megfelelnek-e a minőségi követelményeknek. A hibás figurákat könyörtelenül megsemmisítésre ítélik. (Még sajnos a dolgozók sem hozhatják el a selejtes termékeket.)

Egy újabb helyszínen az egységcsomagokat állította össze a gyártósor, amelybe be van táplálva, hogy az adott dobozba melyik elemből hány darab és milyen színű kell. A csomagolást követően a hibátlan minőségű és összeállítású dobozok (nem, nem a dolgozókhoz, hanem) a giga raktárba vándorolnak.  

A gyárlátogatást nagyon szerettük, még úgy is, hogy két évet vártunk rá. Itt szeretnénk megköszönni Vörös Iván apukájának Gábor bácsinak azt, hogy az együtt töltött négy év során nem csak osztályunk, hanem az általános iskolánk minden osztálya éveken át szuper LEGO képeket készíthetett.

A 4.b osztály