“Láss másként és segíts”

– a mi gyermekeink a jövő szülői, avagy harmadikbé a Csodavárban

Szemléletformáló programon vett részt 2022. október 25-én délelőtt a 3.b osztály a Csodavárban. A Rejtett Kincsek Down Egyesület érzékenyítő programsorozatában célul tűzte ki, hogy a kisiskolások számára úgy mutassa be a fogyatékossággal élők nehézségeit, hogy azt gyakorlati tapasztalatokon keresztül, saját bőrükön érezzék meg, miközben felfedezhetik Nyíregyháza egyedi játszóházát is.

A 3. b osztály számára nem idegen a fogyatékossággal élők világa, hiszen iskolába lépésük óta egy Down-szindrómás osztálytárssal tanulnak nap mint nap, azonban számukra is tartogatott sok-sok újdonságot az érzékenyítő program. Többek között bekötött szemmel kerestek egyforma tárgyakat, edényfogó kesztyűben fűztek gyöngyöt, fehér bottal próbáltak a játszóház folyosóin eligazodni, valamint megpróbáltak lábujjakkal tartott ceruzával írni, mindezt úgy, hogy ráébrendjenek arra, milyen nagy szükség van társaik elfogadására, megértésére, türelmére és segítségére. A szemléletformálás mellett jutott idő a felhőtlen játékra is, így igazán tartalmasan telt a délelőtt.

Ha egy közösség elfogadóbbá válik a fogyatékossággal élők iránt, felnőve a következő generációnak a fogyatékosság ténye nem idegen, hanem az élet részeként természetes lesz. A gyerekek pedig a saját érzékelésükön megtapasztalva a fogyatékossággal élők mindennapi problémáit nemcsak elméletben kerülnek közelebb a témához. Ez nem csak a tipikus fejlődésmenetű gyermekeknek jó, hanem a befogadó környezet segíti a fogyatékossággal élő gyermekek fejlődését is, csökkenti a kirekesztettség okozta lelki sérülést, hogy ők is boldog, kiegyensúlyozott életet élhessenek.

Az érzékenyítő foglalkozást a Rejtett Kincsek Down Egyesület a Tesco Magyarország – Ön választ, mi segítünk programja keretében valósította meg.

Pokoraczkiné Vékony Katalin

%d bloggers like this: