Ruminivel a valóság és a képzelet határán

A robotok a mai világunk minden területén megtalálhatóak, a felhasználhatóságuk sokszínűsége rengeteg kiaknázatlan lehetőséget rejt. Nem véletlen tehát, hogy az oktatás megújulásának, a korral való lépés tartásának kulcselemévé nőtte ki magát. A robotok oktatásban történő alkalmazásával fejleszthető a tanulók algoritmikus gondolkodása, megismerkedhetnek a programozási technikákkal, növelik a tanulók kíváncsiságát, ezáltal játszva tanulnak.

Általános iskolánk alsó tagozatos diákjai a Lego WeDo robotkészlet segítségével egeret építettek és programoztak, annak apropóján, hogy olvasás órán Berg Judit nagysikerű regényét: a Ruminit dolgozták fel. A mai napon Lego elemekből programozható „egér robotot” alkottak.

A gyerekektől nem áll távol a Legoval történő tanulás, hiszen ahol csak lehet a tanító nénik  gyakran beépítik a játékkockákat a tanítási órákba. Technika órán is szívesen készítették el a gyerekek csoportmunkában a Szélkirálynő nevű háromárbócos vitorláshajót.

Óriási élményt jelentett tanulóinknak, amikor  a robot egér adott jelre, meghatározott ideig előre és hátra ment, fényjelzéssel követte az utasításokat.  Vagyis ma játszva terveztünk,  modelleztünk, programoztunk, precizitást, kombinációs képességet fejlesztettünk és nem utolsó sorban a csapatmunka szellemét alakítottuk ki tanulóinkban.

%d bloggers like this: