Honismereti kirándulás

 Szent Imrés diákok nagyszerű lehetőségben részesülhettek a mai napon, 2020.10.24.-én. A Rákóczi Szövetség jóvoltából ellátogathattunk Budapestre, honismereti kiránduláson gazdagodhatott tudásunk a fővárosról. A kirándulás remek hangulatban telt, és bár az egésznapon át tartó programok alatt fizikailag elfáradtunk, mégis feltöltődve jöttünk haza.

Első állomásunk a nap folyamán a Szent István Bazilika volt, ahol még egy keresztelőnek is a szemtanúi lehettünk. Megtekintettük Szent István király fennmaradt jobb kezének ereklyéét, a Szent Jobbot. A társszékesegyház a XIX. század végén épült, neoreneszánsz stílusban, amelyet fel tudtunk ismerni külső stílusjegyei alapján is.

 A második megállóhelyünk az Összetartozás emlékműve volt, ahol mindnyájunknak lehetősége nyílt arra, hogy megkeresse saját lakhelyének a nevét. Ez az év a Nemzeti Összetartozás éve, hisz a trianoni békediktátum 100. évfordulójára emlékezünk, és hihetetlen volt látni, milyen nagy is volt egykor Magyarország. Sokat bóklásztunk, mire megtaláltuk az összes, számunkra fontos településnek a nevét. Az emlékmű szívében található az örökláng, mely szimbolikus jelentőséggel bír.

Ezután a rakparton sétáltunk végig és megálltunk néhány fontos emlékmű mellett is: a rakparton bronzból készült cipőket láttunk, az 1944-es zsidó áldozatok számára állított emlékművet. A fiúk a József Attila szobor mellett készítettek egy csoportképet, majd a Magyar Tudományos Akadémia épületét csodálhattuk meg. Ezek után elsétáltunk a Lánchídig, és meghallgattuk egy társunk beszámolóját is. Sok információval is gazdagodtunk, hiszen tudomásunkra jutott, hogy a Lánchíd az első átadásánál leszakadt. Gróf Széchenyi István jövedelme igen nagy részét áldozta az akadémia megalapítására, a hídra, példát mutatva nekünk, utódoknak. A hídon átsétálva megcsodálhattuk a káprázatos budapesti látképet, és persze magát a hidat is.

Utolsó pontja a napunknak a Halászbástya és a Mátyás-templom volt. Itt újabb beszámolók következtek, miközben mi kicsit megpihenhettünk. A nap elejétől gyalog megtett kilométerek száma igen magas lett, de mindent megért a gyönyörű panorámás kilátás miatt.  Itt kaptunk némi szabadidőt is, és számos nagyszerű képet készítettünk. Ezután Buda utcáin sétáltunk, és láthattuk a régi kor stílusjegyeiben épült épületeket.

 A kirándulás alatt nem csak számos új információval gazdagodtunk, hanem ez egy nagyon jó lehetőség volt arra, hogy a közösség még jobban összekovácsolódjon.

Köszönjük, Rákóczi Szövetség!

Csengeri Katalin Eszter, Répási Csenge és Tótszegi Roxána 12. a

%d bloggers like this: