Trianon 100 – Zarándoklat az összetartozás jegyében

Magyarország számára 1920. június 4-e a fájdalom napja volt. Idén a Kárpát-medence számos helyszínén tartottak megemlékezéseket a békediktátum 100. évfordulója alkalmából, melyhez intézményünk zarándoklattal csatlakozott.

Csütörtökön reggel a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház előtt találkozott iskolánk 41 diákja, 9 tanára, 2 lelki vezetője, Nagy Csaba és Kocsis Dániel atyák, valamint egy lelkes szülő is, hogy egy rövid megemlékezés és imádság után a Mária-úton haladva Oros és Napkor érintésével Máriapócsra zarándokoljanak.

Több alkalommal álltak meg imádkozni, olykor pihenni vagy lábat ápolni, de a 31 km-t hősiesen teljesítve énekszóval vonultak be Máriapócsra. A kegytemplom előtt csatlakozott még hozzájuk intézményünk több dolgozója, tanára, diákja, így minden intézményegység képviseltette magát. A fél 5-kor megszólaló harangszót együtt hallgattuk körben állva, majd közösen imádkoztunk hazánkért és a magyarság megmaradásáért.

Az imádság után a magyarság sorsára emlékezve a zarándoklatot szervező Csernyus Enikő tanárnő, a Rákóczi Szövetség Ifjúsági Szervezetének iskolai vezetőtanára meglepetésként nagypapája Fájdalom című versét osztotta meg a jelenlévőkkel.

A program a 17 órakor kezdődő szent liturgiával lett teljes, melyen a szentbeszédet Kocsis Dániel atya zarándoktárs mondta.

Bízunk benne, hogy mindenki számára emlékezetes marad ez a fáradságos, de lélekemelő nap, és fájdalommal emlékezve, de a jövőben bizakodva fogja mindenki vallani: egy nemzet vagyunk, ÖSSZETARTOZUNK!

%d bloggers like this: