Szent Imre – Montessori csereprogram hatodik alkalommal is !

Ebben a tanévben is sikeresen lezajlott a lipcsei testvériskolánkkal való programunk, amely mindig két szakaszból áll: november végén szentimrések utaznak Lipcsébe angol és német nyelvet gyakorolni, márciusban pedig a német diákokat látjuk vendégül, akik az éves munkatervükben szereplő „English Exchange” projektet választják a kilencedik évfolyamon.

Az elmúlt héten, március 1-től 7-ig fogadtuk a Montessori Iskolából érkezett csoportot. A cserediákokat befogadó és a programokon résztvevő szentimrések így számolnak be élményeikről:

„Én jól éreztem magam a hét folyamán, a programokat is élveztem. Szerintem jól kijöttem a vendégemmel és rajta kívül is több mindenkivel tudtam beszélni. Összességében pozitív emlékként marad meg ez a hét, mint az előző két évben.” (C.M. 10.b)

„Nagyon-nagyon szépen köszönöm, ez volt az első ilyen alkalom, amikor részt vehettem, köszönöm a lehetőséget. Nagyon jól éreztem magam, minden program szuper volt. A németek nagyon közvetlenek voltak, nagyon jó kis társaság volt. Egy szóval minden szuper volt és remélem nem ez volt az utolsó.” (M.V. 11.évf, Szt L.)

„(…) Nekem például most lehetőségem volt elmenni a Parlamentbe, ahol még sosem voltam, ellentétben a csoport többi tagjával, akik már legalább kétszer voltak. A kedvenc programom a Csodák Palotája volt és az, amikor a német cserediákommal -akivel a kollégiumban szálltunk meg-, a saját nyelvünkön beszéltünk egymásnak a legutóbbi álmunkról, aztán megpróbáltuk lefordítani és kitalálni a másik álmát. Hálás vagyok, hogy ezt a hetet megélhettük. (…) Sok munka kellett ahhoz, hogy ez a hét ilyen lehessen, amilyen volt, de azt gondolom, hogy megérte, mindig megéri.” (N.K. 11.c)

„(…)Érdekes volt, hogy az otthonomban egy úgymond “ismeretlen” tartózkodott. Eleinte furcsa volt, hogy otthon szinte csak angolul beszéltem, néha már anyáékkal is J… De hamar hozzászoktunk ehhez. Örülök, hogy részt vehettem ebben a csereprogramban. Örömteli hét volt a lipcsei is, ahol másodjára voltam, és a mostani hét is.” (M.F. 11.c)

„Nekem ez volt az első Lipcseiekkel való utazásom. Az elején kicsit aggódtam hogy hogyan fogok boldogulni, de azt hiszem 1-2 óra alatt belerázodtunk. J Sok új barátot ismertem meg, akik nagyon kedvesek és aranyosak voltak az egész kirándulás során J. Remélem hogy tartani fogjuk a kapcsolatot . Örülök hogy részt vehettem én is ebben a programban J.” (R.P. 9.a)

„Az egyik német lánnyal összebarátkoztam, és nagyon nehezünkre esett a búcsúzkodás. Megbeszéltük, hogy folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. Nagyon hálás vagyok, hogy részt vehettem ezen a programon és remélem, hogy lesz még alkalmam velük találkozni.” (T.N. 9.a)

„(…) Egy dolgot nagyon megbántam , hogy nem csatlakoztam be hamarabb a lipcsei programokba , így már végzős fejjel nagyon sajnálom , hogy jövőre már nem lesz lehetőségem ezen részt venni. Még egyszer köszönöm szépen . Nagyon jó hét volt.” (F.M. 12.c)

„Nagyon örülök, hogy én is részt vehettem ebben a programban. Ez volt az első alkalmam. Nagyon élveztem minden programot. Úgy gondolom, hogy hasznosak voltak, hogy tanuljunk új dolgokat. Például német szavakat, más kultúrát. A kedvenc programom a Csodák Palotája volt. Nagyon örültünk, hogy ennyi szabadidőt kaptunk, hisz így összeismerkedhettünk a németekkel. Sok új barátot szereztem, akikkel továbbra is szeretném tartani a kapcsolatot. Köszönöm, hogy itt lehettem!” (B.Zs. 9.a)

„Sose gondoltam volna, hogy ez a lipcsei program ilyen fenomenális, kár hogy csak most tudtam meg, milyen. Személy szerint én nagyon jól éreztem magam, érdekes volt élesben angolul beszélni és megkönnyebbülés, hogy nem nagyon felejtettem semmit. A németek nagyon érdekesek voltak, de sok közös volt bennünk, amiről tudtunk beszélgetni. Köszönöm a lehetőséget, hogy erre a kirándulásra eljöhettem. Király volt!” (V.Cs. 12.c)

„(…) Szerintem mindenki nagyon jól érezte magát. Jól kijöttünk a németekkel, el tudtunk velük beszélgetni, amitől az elején egy kicsit tartottam. Sok új barátot szereztem, akikkel azóta is minden nap beszélgetek. Csodás volt velük ez a hét.” (L.L. 9.a)

A gyerekekhez kapcsolódva én is szeretnénk köszönetet mondani vezetőségünknek, minden pedagógus és technikai dolgozó kollégámnak, a cserediákokat otthonukba fogadó családoknak és a kedves szülőknek. Köszönöm az idei alkalommal a projektbe bekapcsolódó Szent László Gimnázium vezetőségének, pedagógusainak, a befogadó családoknak és a jegyzőasszonynak. Köszönöm a lipcsei Montessori Iskola vezetőségének és kollégáinak, a cserediákoknak és családjaiknak. A gyerekeknek is mondtam és csak megerősíteni tudom, hogy ez a csereprogram nem működhetne nélkülük, ezért különösen köszönöm a résztvevő diákoknak, hogy helytálltak az angol és/vagy német nyelven való kommunikációban, kultúránk képviselésében és a programokon való aktív részvételben. Novemberben folytatjuk… J

Nagy Éva tanárnő és a résztvevő diákok

%d bloggers like this: