Szeressük vissza Magyarországot!

A Szent Imre Katolikus Gimnáziumban, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban és a Szent Miklós Görögkatolikus Gimnáziumban működő Rákóczi Szövetség középiskolai szervezetének vezetői – Csernyus Enikő, Rubóczki Béla, Smidné Hetey Rita és Tamás István – a trianoni emlékév nyitányaként 2020. február 12-én az emlékezés jegyében közös ünnepséget szerveztek Szeressük vissza Magyarországot! felhívással.

Ebből az alkalomból a Szent Imre Katolikus Gimnázium kápolnájában előadást tartott a Turul Csapat vezetője, Szőke Zoltán, Szőkekapitány és Józsa Róbert, a Trianon-menet csapatának tagja. Az evangélikus és a görögkatolikus iskolákból érkező diákok gimnazistáinkkal együtt interaktív élménybeszámolót hallhattak és láthattak arról a közel 1700 km-es 46 napos zarándokútról, amelyet Csíksomlyótól Versailles-ig tett meg néhány elkötelezett hazafi, hogy felhívja Európa figyelmét arra a tragédiára, amely kis hazánkat lassan 100 évvel ezelőtt érte.

Az érdekes és mély tiszteletet kiváltó előadás után a három intézmény lelki vezetője – Nagy Csaba, iskolánk lelkipásztora, Bozorády Ildikó evangélikus és Sivadó László görögkatolikus iskolalelkész – közösen megáldotta azt a trianoni zászlót, amelyet Simay Zsolt tervezett és készített. Érdekessége, hogy a régi Magyarország térképe feketével van körberajzolva rajta, a háttérben pedig az elcsatolt, illetve a jelenlegi települések nevei olvashatóak. Ezek a lobogók a három intézményben emlékeztetnek mindenkit Trianon fájdalmára és az összetartozás fontosságára.

Közös ünnepségünket megtisztelte Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, Csizmadia Anna, a Szövetség elnöki kabinetvezetője, Buday Barnabás, evangélikus esperes, a Magyar Cserkészszövetség korábbi elnöke, Turányi Szilárd, a IX. észak-alföldi cserkészkerület elnöke, Dalmay Árpád, a nyíregyházi felnőtt Rákóczi Szervezet elnöke. Jelen voltak a görögkatolikus és az evangélikus gimnáziumok intézményvezetői, az iskolai Rákóczi Szövetség összekötői, vezetői.

„Trianon árnyékában élve feledjünk el minden személyi sérelmet, pártoskodást, és nyújtsunk testvérkezet mindenkinek, aki szívében és szándékában magyar még, még akkor is, ha nézeteink sok mindenben nem egyeznek” – idézte Tormássiné Kapitány Ágotha intézményvezető asszony köszöntőjében Wass Albert szavait.

Ezen gondolatokkal és megemlékezéssel vette kezdetét trianoni ünnepségsorozatunk.

%d bloggers like this: