Szent Imre herceg ünnepén

Iskolánk névadójának, Szent Imre hercegnek az ünnepén a diákok reggel szentmisén vettek részt, amelyet az alsó tagozaton lelki vezetőnk celebrált. Csaba atya ismét elhozta közénk jó barátját, Marcit, akinek a történetén keresztül a gyerekek Szent Imre életével, példájával és nagyságával ismerkedtek meg. A felső tagozatos és gimnazista tanulóknak Bosák Nándor nyugalmazott püspök atya mutatott be szentmisét. Szent Imre életpéldáján elmélkedve hangsúlyozta, hogy a fiatalon elhunyt herceg örökségét úgy tudják legjobban megélni és továbbadni a diákok, ha a bűn nélküli életet, a szeretet útját választják, és megtartják Krisztus parancsait. A szentmisék végén, az ünnepséget még szebbé téve az 5. és a 9. évfolyamos új tanulóink osztályfőnöküktől most kapták meg közösségünk jelképét, a megszentelt Szent Imré-s jelvényt.

A szentmise után az alsóbb évesek akadályversenyen mérték össze ügyességüket Balázsné Baraksó Éva és Kelemen Olimpia testnevelő tanárok játékos feladatainak végrehajtásával. Minden résztvevő ügyesen szerepelt, és lelkes szurkolótábor bíztatta a versenyzőket. Utána az iskolánkban működő Topogó néptáncegyüttes bemutatója és közös táncház következett, amelyen Ugyan Attila tanár úrnak és a néptáncosoknak köszönhetően mindenki jól érezhette magát. Ezalatt a felsőbb évesek választott példaképükről készítettek tablót, amely az osztálytermi dekoráció része lett.

A nap fénypontja annak az emléktáblának az avatása volt, amelyet a Kállay-család és a Szent Imre Baráti Kör állíttatott Kállay Miklós miniszterelnök fiainak, Kállay Kristófnak, Kállay Miklósnak és Kállay Andrásnak az emlékére, akik az intézmény jogelődjének, a Királyi Katolikus Gimnáziumnak a diákjai voltak. Az emléktábla-avatáson részt vettek a Kállay-család leszármazottai, Kállay Helén és Kállay Kristóf; Dr. Andrási Beáta, a Nyíregyházi Járási Hivatal hivatalvezető-helyettese; Nagy Szabina önkormányzati képviselő; Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény megbízott vezetője és az egykori Királyi Katolikus Gimnázium öregdiákjai. Az ünnepségen Komiszár Dénes helytörténész felelevenítette a régi gimnázium történetét, amelynek jogutódja a mai Szent Imre Katolikus Gimnázium. Felidézte a Kállay testvérek iskolás éveit. A cserkészek sorfala között az emléktáblát Kállay Miklós unokája, Kállay Helén és Tormássiné Kapitány Ágotha intézményvezető leplezte le, és Bosák Nándor püspök atya áldotta meg. Ezt követte a koszorúzás. Az emlékezés koszorúit a néhai miniszterelnök unokái, a jogutód iskola vezetője, a Szent Imre Baráti Kör elnöke, valamint dr. Andrási Beáta és Dohanics László helyezték el. A megemlékezésen közreműködtek az Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és diákjai.

Szöveg: Zagyva Klára és Rubóczkiné Pekó Brigitta. Fotó: Hubai Levente és Zagyva Klára

%d bloggers like this: