Történelmi kirándulás Auschwitzba

A második világháborúról és a holokausztról minden évben tanul az adott év végzős, illetve 11.-es évfolyama, de mi voltunk a Szent Imrében az elsők, akik nem csak tankönyvek olvasásával és filmek megnézésével szereztünk ismeretet erről a témáról, hanem iskolai szervezés keretében az érintett helyszínek egyikére utazhattunk.

Április 12-én, pénteken indultunk, és vasárnap jöttünk haza. Ugyan nem voltunk hosszú ideig távol, mégis biztosak vagyunk benne, hogy mindegyikünk számára maradandó emléket nyújtott ez a három nap. Szombat délelőtt látogattunk el az auschwitz-birkenaui haláltáborban felállított emlékmúzeumba. Itt megtapasztalhattuk, hogy hallani valamiről és az események helyszínén lenni mennyire más; mennyire összehasonlíthatatlan. Azon kívül, hogy láthattuk a tábort, a barakkokat, a csoportunk idegenvezetője rengeteg számunkra új és megdöbbentő információt és adatot közölt velünk, ezzel még inkább felnyitva szemünket az itt történt borzalmakra.

    A nap további részét – már vidámabb hangulatban – Krakkóban töltöttük városnézéssel; egy nagyon lelkes, magyarul tudó idegenvezető mutatta meg nekünk Krakkó kulturális és történelmi nevezetességeit. Miután tőle elbúcsúztunk, kaptunk egy kis szabadidőt is, hogy mi magunk is körbenézhessünk a városban.Vasárnap Zakopanéban szentmisén vettünk részt, illetve lehetőségünk volt felfedezni a várost és ajándékokat venni az otthoniak számára.

    Nagyon hálásak vagyunk tanárainknak, hogy a diákok saját kérésére megszervezték és megvalósították számunkra ezt a kirándulást. Titeket pedig, leendő 11.-esek és végzősök, bátorítunk, hogy vegyetek részt ezen az úton (úgy tudjuk, hogy nem ez volt az utolsó, ha lesz jelentkező az elkövetkezendő években is 🙂 ). Higgyétek el, megéri látni azt, amiről addig csak hallottatok, olvastatok!

                                Dudás Vivien és Ujszászi Anna 12. b

%d bloggers like this: