Általános iskolaHagyományaink, ünnepeink

„Szeretnünk kell a hazát!”

Szívből jövő és szívhez szóló március 15-i ünnep a Szent Imrében

Minden évben színvonalas és látványos műsorral ünneplik március 15-ét a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola alsó tagozatán. Az idei alkalom azonban különleges volt: március 14-én délelőtt az iskola kápolnájában három tagintézmény diákjainak és nevelőinek, tanárainak összefogásával, közös munkájával született meg a 171 évvel ezelőtti magyar forradalomról és szabadságharcról megemlékező előadás.

A hetedik esztendeje működő óvoda nagycsoportosai léptek először színpadra: a huszárcsákós kisfiúk és pártás kislányok versekkel, dalokkal, népi körjátékkal teremtettek ünnepi hangulatot, majd a szeptemberben iskolába készülő gyerekek furulyatudásukból adtak ízelítőt. A kisfiúk látványos botos táncát vastapssal jutalmazta a közönség.

„Az 1848.évben letekintett az Úristen a földre” – folytatták a megemlékezést a második évfolyam két osztályának diákjai, s szavalataikkal idézték meg a forradalom, majd a szabadságharc egy-egy eseményét: a márciusi esőben hogyan támadt zenebona Pesten, Magyarország szívében, s hogy sok magyar legénynek hogyan kellett harcba indulni „a szép szabadságért, a szép magyar hazáért, a három színű zászló oltalmazásáért”. Ez utóbbit 12 kislány piros, fehér és zöld szalagokkal előadott tánca meg is elevenítette: először nemzetiszín kokárdát, majd magyar lobogót formáltak.

Az óvodások és a 2. évfolyam által közösen összeállított program szépségét a zene, a tánc, a színpadi mozgás és az ünnepi szavalatok szép egyensúlya adta. A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki teljes szívvel és odaadással dolgozott a műsor sikeréért. A színvonalas előadást több különleges pillanat is gazdagította.  Ilyen volt, amikor a 2.b osztályos Horváth Mihály György Petőfi Nemzeti dalát énekelte zenei kísérettel.

„Sohasem feledhetjük el a hősöket. Az ő hazaszeretetük emlékeztessen, hogy bár életünk most már szabad, akár a madár, otthonunk csak egy van. Szeretnünk kell a hazát!” – zárult a kisdiákok műsora, majd a több mint félszáz gyerek együtt énekelte:„Magyarnak lenni igenis jó!”

Mindehhez az Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárai élő zenét szolgáltattak: Pur Tibor igazgató trombitán és furulyán, Soós Árpád hegedűn, Kerekes Sándor zongorán, Netri Dorina 7. osztályos diák- kinek felkészítő tanára Veze Katalin volt- dobon kísérte az előadást. Az énekek betanításában pedig Gyöngyössy Boglárka, Gebri Zsanett és Csinószki Mária segítettek.

Megyesi Mária igazgatónő hálás köszönetet mondott a méltó és emelkedett megemlékezésért nem csak az óvodás és második osztályos gyerekeknek, de az őket felkészítő pedagógusoknak, zenetanároknak is: Imre Lászlóné óvodavezetőnek és munkatársainak, Ignácz Lászlónénak, Kosztyuné Livcsák Tímeának, Lipőkné Bagaméri Nikolettának, Nagy Attilánénak, Nagy Nikolettának.   S a második évfolyam tanítóinak: Malinákné Tatár Enikőnek, Tatár Péternének, Tóthné Csiszer Bernadettnek és Fehér Zsanettnek.

Béres Tímea és Béres Tamás, Dr. Ilonczainé Málnás Zsófia