SZÉP MAGYAR BESZÉD” Alapítványi Szónokverseny a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnáziumban

Több mint húszéves múltra tekint vissza a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium alapítványi szónokversenye, melyet annak idején egy nyelvünk iránt elkötelezett magyartanár kolléganő alapított, és néhai Dr. Váradi József helynök atya, apostoli protonotárius közbenjárásával javára szolgál azóta is intézményünk diákságának.

A nyelvi leleményességet, nyelvhelyességet bizonyíthatják a versenyzők az írásbeli fordulóban, a szóbeli fordulón pedig szónoki képességeikről győzhetik meg a magyartanárokból álló zsűrit a diákok.

Megyesi Mária igazgatónő mindig szívesen vesz részt tiszteletbeli zsűritagként a versenyen, hiszen kiváló alkalom nyílik a versenyző keresztény fiatalok mélyen szántó gondolatainak megismerésére a beszédművek hallatán.

Idén az alábbi három téma közül választhattak a diákok:


  1. „a migrációs válsággal szemben minden nemzet együttműködését és a terhek egyenlő megosztását szorgalmazta Ferenc pápa a római Szent Péter téren vasárnap délben elmondott imájában”. Migránsok áradata öntöttel el Európa területét. Hogyan kell viszonyulnunk hozzájuk? Fogadjuk-e be őket, vagy forduljunk-e el tőlük, vagy ne vegyünk róluk tudomást?

Készíts 3 perces vitaindítót ebben a témában!

  1. „En el amor y la guerra, todo hueco es trinchera.” = Szerelemben, háborúban mindent szabad- tartja egy spanyol közmondás. Ha szerelmes valaki, tényleg bármit megtehet akár nyilvános helyen is? Hogyan viselkedjen a keresztény fiatal a szerelmével együtt nyilvános helyen? (iskolában, buszmegállóban, vonaton, utcán…) Fejtsd ki a véleményedet 3 percben!

  2. „Érted haragszom én, nem ellened,… „ írja József Attila az Érted haragszom, nem ellened című költeményében. Hogyan neveljék a szülők és a pedagógusok a gyermekeket? (Liberálisan vagy szigorúan? Engedjenek-e meg nekik mindent, a gyerek úgyis el tudja dönteni, hogy mi a jó neki? Avagy ésszerű korlátozással próbálják a helyes viselkedési normákra megtanítani őket? Készíts egy 3 perces hozzászólást egy pedagógusoknak és szülőknek tartott nevelési értekezleten!


A 9-10. évfolyamos kategóriában

  1. helyezett Sütő Hanna 10.a

  2. helyezett Popovics Kinga 10.a

  3. helyezett Dudás Vivien 9.a.

A 11-12. évfolyam kategóriájában

  1. helyezett Tóth Maja 12.d

  2. helyezett Fehér Luca 12.b

  3. helyezett Császár Patrik 11. b osztályos diákunk lett.

 

vissza