Döntőben az V. Országos Középiskolai Katolikus Hittanverseny legjobbjai 2012. 03. 27. 11:58 -

Március 23-24-án tartották Szegeden a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola által meghirdetett középiskolai hittanverseny országos döntőjét. Az előzetes fordulók legjobb egyéni versenyzői és csapatai mérték össze tudásukat.


Ötödik alkalommal rendezett hittanversenyt a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola, ezúttal a Közösség egymással és Istennel témában. A hittanversenyen plébániák, iskolák 9. és 10. valamint 11. és 12. évfolyamos tanulói indulhattak. t A verseny hagyományosan nagy érdeklődést vált ki szerte az országban, általában 200 feletti a nevezők száma. „Örömteli, hogy a jelentkezők között vannak kisebb falvak hittanosai, nagyvárosok és neves egyházi gimnáziumok diákjai, és több a törzsvendég iskola” – mondta Keszeli Sándor, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola docense.

Az egyéni verseny három fordulóból állt. Az elsőben tesztet írtak a diákok megadott téma és irodalom alapján. A második forduló a közösség-egyház témát feldolgozó pályamunka elkészítése volt. A főiskolán értékelték a dolgozatokat, és meghívták a döntőre az adott pontszám felett teljesítőket, idén nyolc középiskolást. Itt a diákok szóban adtak számot ismereteikről, elsősorban dolgozatukat kellett bemutatniuk.

A csapatverseny első fordulójában tesztkérdéseket kellett megválaszolni, és elkészíteni egy évente változó kreatív feladatot. Idén a diákok a közösségépítés témában egy ifjúsági honlap nyitóoldalát hozták létre, hozzá tartozó himnusszal. Itt a legjobb kilenc csapatot hívták meg a szegedi döntőre. Ennek során az ismeretanyag mellett főként a csapatmunkát, a kreativitást, fantáziát értékelték.

A versenyfeladatokat szentmise és kulturális program zárta. A diákok számára szombaton városnézést és tréfás ügyességi vetélkedőt szerveztek a főiskola diákjai. A programot ünnepélyes eredményhirdetés zárta.

Az egyéni versenyben a 9-10. osztályosok között első helyezést ért el Kiss Levente Rafael (Szent Benedek Iskolaközpont, Budapest, felkészítő: Valkai Krisztina), második lett Tóth László Gábor (Szent Imre Katolikus Gimnázium, Nyíregyháza, felkészítő: Papp Tibor), harmadik lett Virt Márton (Czuczor Gergely Bencés Gimnázium, Győr, felkészítő: Kovács Sándor). A 11-12. osztályosok eredménye: első helyezést ért el Ivancsó Fruzsina (Nyírkátai Görögkatolikus Egyházközség, felkészítő: Ivancsó Sándor), második lett Tamás Dóra (Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Esztergom, felkészítő: Maczej Gheorghina Erica), harmadik lett László Dávid (Szent Mór Iskolaközpont, Pécs, felkészítő: Molnár Péter).

A csapatverseny helyezései: első helyezést ért a miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium csapata (Morvai Dániel, Takács Máté János, Kiss Emese, Kovács Katalin Eszter, felkészítő: Lóczi Tamás). Második lett a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium 2. csapata (Jaczkó Demeter, Nagy Balázs, Tóth Attila, Zajácz Boglárka, felkészítő: Papp Tibor). Harmadik helyen végzett a Budapest-Rákoskeresztúri Görögkatolikus Egyházközség csapata (Tóth Bence Gergely, Troszt Tamás, Húsz Péter, Pribék András, felkészítő: Mosolygó Marcell).

Trautwein Éva/Magyar Kurír © „Magyar Kurír”

Eredeti cím: Magyar Kurír
http://www.magyarkurir.hu/hirek/doentoben-az-v-orszagos-koezepiskolai-katolikus-hittanverseny-legjobbjai

 

vissza