Mûvészeti nevelés a Szent Imrében

Ének-zene

 

Tanultál hangszeren játszani?

Énekkaros voltál?

Szívesen jársz hangversenyre?

Esetleg népdaléneklési versenyen vettél részt?

Ha ezekre a kérdésekre „IGEN” a válaszod, a Szent Imrében folytathatod kedvelt tevékenységedet.

Gimnáziumunkban működik énekkar, melynek tagjaként megismerhetsz gregorián énekeket, kórusműveket, énekeddel segítheted, szebbé teheted ünnepélyeink meghitt hangulatát.

Zeneiskolai tanulmányaidat folytathatod, jó minőségű pianínón gyakorolhatsz az iskolában.

A Filharmónia ifjúsági hangversenyei is nagy élményt jelentenek minden tanévben, ahol négy alkalommal komolyzenei ismereteidet bővítheted.

A város gazdag zenei kínálatai, a debreceni Csokonai Színház operaelőadásai között mindig találunk olyat, amelyiken az érdeklődőkkel részt veszünk. Ezek gyakran egy életre szóló élményt jelentenek.

Szép versenyeredményeink voltak az elmúlt években népdaléneklésben. Helyi, területi és országos szinten is több dobogós helyezést értünk el. A zenei tehetségek megmérettetésére nemcsak népdaléneklésben, hanem egyéb kategóriákban is van lehetőség. Ilyen alkalmak a Nyolcosztályos gimnáziumok területi versenyei, a Keresztény Ifjúsági Találkozó.

A szólistákat a karácsonyi hangversenyen is hallhatjuk.

A végzős diákok közül többen választják hivatásuknak a tanítói pályát. Az ehhez szükséges zenei ismereteket, az alkalmassági vizsga anyagát közösen gyakoroljuk. Eddig még mindenkinek sikerült a nehéz megmérettetésen megfelelni.

Várunk, hogy iskolánk művészeti élete általad is színesebb, gazdagabb legyen.

 

 

 

Rajz és műalkotások elemzése

 

A rajzórákat múzeum- és tárlatlátogatásokkal színesítjük. Minden évben legalább egy alkalommal Budapestre is elutazunk fakultatívan, hogy valamelyik múzeum állandó vagy időszakos kiállításában gyönyörködhessünk.

            Kiállításokat rendezünk iskolánk aulájában, ezzel próbáljuk közelebb hozni a művészetet diákjainkhoz. A rajzszakkör iskolai keretben működik, ahol a rajzoláson és a festésen kívül a batikolás, a szövés, a kerámiaművesség, a gyertyaöntés technikáját sajátíthatják el az érdeklődő diákok.  A tanulóknak lehetőségük van arra is, hogy megismerkedjenek a tűzzománc-készítéssel, mivel iskolánk szertára kemencével bővült.

            Előkészítőn vehetnek részt azok a diákok, akik érettségit szeretnének tenni ebből a tantárgyból. Itt heti két órában rajzolással, festéssel, műszaki rajzzal, művészettörténettel foglalkozunk.

Évről évre szép eredményeket érünk el a Nyolcosztályos gimnáziumok területi versenyén és a Keresztény Ifjúsági Találkozón. A Város és Faluvédő Egyesület országos pályázatán kétszeres kiemelt első helyezést ért el diákunk, aki jutalomként egyhetes táborban vehetett részt a fertődi kastélyban, majd ezt követően Komáromban az erőd restaurálásában külföldi diákokkal együtt.